Select Page

Diabetes menyebabkan glukosa di dalam darah menjadi tinggi. Ini berlaku kerana hormon pankreas anda menghasilkan insulin. Insulin bertanggungjawab untuk memindahkan glukosa (sejenis gula) dari aliran darah anda ke dalam sel badan anda untuk tenaga. Sekiranya terdapat sedikit atau tiada insulin yang dihasilkan, glukosa kekal di dalam aliran darah dan tidak dapat bergerak ke sel anda untuk memberi tenaga untuk berfungsi dengan baik.

Tahap glukosa yang tinggi dalam darah anda boleh merosakkan dinding arteri anda, dan menyebabkan pembentukkan lemak (atheroma).

Sekiranya berlaku banyak proses pembentukkan atheroma di dalam arteri koronari (arteri yang membekalkan darah yang kaya dengan oksigen ke jantung anda), ini akan menyebabkan penyakit jantung koronari, dan seterusnya boleh berlaku serangan jantung.

Jenis-jenis diabetes

Jenis satu diabetes berlaku apabila badan anda tidak boleh membuat insulin. Jenis ini paling sering menjejaskan kanak-kanak dan orang dewasa muda, dan merupakan hasil dari sistem imun badan anda yang menyerang sel-sel yang menghasilkan insulin dalam pankreas.

Jenis dua diabetes berlaku apabila pankreas anda tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau badan anda menjadi tahan terhadap insulin yang dihasilkannya. Jenis diabetes ini sering berlaku berbanding jenis 2 dan cenderung berkembang secara beransur-ansur apabila orang menjadi lebih tua Рbiasanya selepas umur 40 tahun, tetapi baru-baru ini ramai orang  didiagnosis pada usia yang jauh lebih muda.

Apa yang boleh saya lakukan untuk mengurangkan risiko saya mengalami diabetes?

Anda boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2 dengan mengawal berat badan anda dan melakukan aktiviti fizikal secara konsisten.

Berita baiknya adalah bahawa melakukan perkara-perkara ini juga akan membuat anda kurang cenderung untuk mengembangkan penyakit kardiovaskular lain seperti penyakit jantung koronari dan strok – dan juga menjadi baik untuk kesejahteraan mental dan fizikal anda.

Bagaimanakah saya dapat melindungi hati saya jika saya sudah mendapat diabetes?

Sekiranya anda menghidap diabetes, sangat penting untuk memastikan bahawa anda mengawal tahap glukosa darah, tekanan darah dan paras kolesterol untuk membantu mengurangkan risiko penyakit jantung koronari dan penyakit kardiovaskular yang lain.

Untuk melakukan ini, anda boleh:

-melakukan lebih banyak aktiviti fizikal
-makan makanan yang sihat dan seimbang
-mengawal berat badan anda, dan
-berhenti merokok.