Inspire Cafe Blog

Stay up to date with our most recent news and updates

Bagaimana Pesakit Diabetes Boleh Berpuasa Dengan Selamat

Tidak lama lagi masyarakat Islam akan menunaikan ibadah puasa pada bulan Ramadan. Bagaimanapun bukan semua pesakit digalakkan untuk berpuasa. Pesakit kencing manis yang beragama Islam berkemungkinan menghadapi risiko komplikasi berkaitan penyakit tersebut seperti...

read more

Adakah diabetes boleh mempengaruhi kesihatan jantung?

Diabetes menyebabkan glukosa di dalam darah menjadi tinggi. Ini berlaku kerana hormon pankreas anda menghasilkan insulin. Insulin bertanggungjawab untuk memindahkan glukosa (sejenis gula) dari aliran darah anda ke dalam sel badan anda untuk tenaga. Sekiranya terdapat...

read more

Order Kopi Sendiri Sebab Dulu Tumpang Order Kawan

Saya dan mak minum kopi ni dari tahun lepas lagi (2017). Masa tu,  kawan di tempat kerja yang selalu order banyak-banyak. Sekarang ni, kawan tu dah pindah kerja. Saya kena lah order sendiri. Order sendiri terus nak beli 3 kotak.   Ini cerita pelanggan kami, Puan...

read more

Awas Produk Stevia Palsu di Pasaran

Cuba bayangkan anda membeli produk yang berkaitan dengan stevia dengan harapan menjadi semakin sihat, namun perkara sebaliknya terjadi, macam-macam kesan sampingan yang terpaksa anda lalui akibat mengambil stevia yang tidak tulen. Baru-baru ini terdapat 10 produk...

read more

Sebelum Minum Teh Ni, Asyik Fikir Pasal Berat Badan

Ini kisah Sarah, seorang pegawai bank di Bangi. Ini ialah berita terbaru yang kami dapat dari customer yang pernah minum Green Tea Moringa. Sarah, dia bekerja sebagai seorang pegawai bank, dan memang banyak masa kerja digunakan sambil duduk. Jadi, bila dah banyak...

read more

Cinta Segitiga Antara Gula, Obesiti dan Diabetes

Bila kita bercerita mengenai gula, akan terpalit obesiti dan diabetes, bagaikan cinta segitiga. kisah mereka sememangnya tidak dapat dipisahkan. Kenapa? Apabila karbohidrat dalam makanan dicerna, ia dibahagikan kepada bentuk yang ringkas iaitu glukosa yang menyebabkan...

read more

Bagaimana Pesakit Diabetes Boleh Berpuasa Dengan Selamat

Tidak lama lagi masyarakat Islam akan menunaikan ibadah puasa pada bulan Ramadan. Bagaimanapun bukan semua pesakit digalakkan untuk berpuasa. Pesakit kencing manis yang beragama Islam berkemungkinan menghadapi risiko komplikasi berkaitan penyakit tersebut seperti...

“Tunggu dalam kereta je lah. Dahlah kaki nyucuk nyucuk sakit, kebas lagi”

En Ismail, klien kami ni. Beliau dah lama sakit kaki. Nyucuk-nyucuk sakitnya. Kebas lagi. Bila dah sakit kaki, tak boleh berdiri lama. Nak jalan jauh sikit lagi lah tak boleh. . Kenapa boleh jadi macam tu? En Ismail ada kencing manis. Efek dia , dapatnya ke kaki....

Adakah diabetes boleh mempengaruhi kesihatan jantung?

Diabetes menyebabkan glukosa di dalam darah menjadi tinggi. Ini berlaku kerana hormon pankreas anda menghasilkan insulin. Insulin bertanggungjawab untuk memindahkan glukosa (sejenis gula) dari aliran darah anda ke dalam sel badan anda untuk tenaga. Sekiranya terdapat...

Order Kopi Sendiri Sebab Dulu Tumpang Order Kawan

Saya dan mak minum kopi ni dari tahun lepas lagi (2017). Masa tu,  kawan di tempat kerja yang selalu order banyak-banyak. Sekarang ni, kawan tu dah pindah kerja. Saya kena lah order sendiri. Order sendiri terus nak beli 3 kotak.   Ini cerita pelanggan kami, Puan...

Ada 7 kesan negatif pengambilan gula kepada kesihatan manusia.

1.Tekanan darah tinggi Bila dah gemuk maka lemak banyak dalam badan.Jantung terpaksa bekerja keras kerana saluran darah semakin  jauh.Kasihan jantung kerana mengepam darah dengan kuat menyebabkan tekanan darah meningkat.   2.Kegemukan Masalah obesiti atau kegemukan...

Selesa Sangat Bila Kencing Dah Tak Sakit Lagi.

Kak Rusna dari Dengkil ini menghidap sakit kencing manis sehingga 2 jari kakinya terpaksa dipotong.

Yang paling tak Selesa ialah asyik nak KENCING terutama waktu malam. SAKIT pula tu.

Masalah Pening Kepala & Penghadaman Selesai Lepas Minum Kopi Ini

Semenjak usianya mencecah 55 tahun DMFK sudah tidak boleh lagi minum kopi kerana beliau akan berasa pening malah proses penghadaman beliau akan terganggu.
Pertama kali mencuba kopi Hazelnut Milk Coffee keluaran Inspire Cafe, beliau terkejut dan …

Awas Produk Stevia Palsu di Pasaran

Cuba bayangkan anda membeli produk yang berkaitan dengan stevia dengan harapan menjadi semakin sihat, namun perkara sebaliknya terjadi, macam-macam kesan sampingan yang terpaksa anda lalui akibat mengambil stevia yang tidak tulen. Baru-baru ini terdapat 10 produk...

Sebelum Minum Teh Ni, Asyik Fikir Pasal Berat Badan

Ini kisah Sarah, seorang pegawai bank di Bangi. Ini ialah berita terbaru yang kami dapat dari customer yang pernah minum Green Tea Moringa. Sarah, dia bekerja sebagai seorang pegawai bank, dan memang banyak masa kerja digunakan sambil duduk. Jadi, bila dah banyak...

Cinta Segitiga Antara Gula, Obesiti dan Diabetes

Bila kita bercerita mengenai gula, akan terpalit obesiti dan diabetes, bagaikan cinta segitiga. kisah mereka sememangnya tidak dapat dipisahkan. Kenapa? Apabila karbohidrat dalam makanan dicerna, ia dibahagikan kepada bentuk yang ringkas iaitu glukosa yang menyebabkan...